Pokretanje pozitivnih promjena

pokretanje
pozitivnih
promjena

Radionica primjene afirmativnog propitivanja u osobnom i organizacijskom razvoju
održava se kroz 5 koraka

2013. radionica Pokretanje pozitivinih promjena održana je prvi puta u suradnji s Miljenkom Plazonić Bogdan. Nekoliko godina bila je to jednodnevna intervencija. Danas je to serija od pet trosatnih radionica, kroz pet tjedana, koja se provodi u malim grupama. Poalznici su jedni drugima zrcala, podrška i inspiracija…

Ova radionica namijenjena je svima koji stoje pred promjenama u poslovnom, privatnom ili osobnom životu.

Afirmativno propitivanje (eng. Appreciative Inquiry) je metoda pristupanja promjenama i učenju na pozitivan i transformacijski način. Ova metoda omogućuje uključivanje svih kojih se promjena tiče, bez obzira na veličinu organizacije. Metoda se sastoji od pet faza: (1) definiranja što razmatramo, (2) otkrivanje pozitivne jezgre, (3) stvaranje osobnog/zajedničkog sna, (4) oblikovanja mogućih ishoda i (5) planiranje konkretnih koraka. Tijekom radionice prolazimo zajedno kroz sve faze, radeći na vašim primjerima, kroz vježbe, predavanja i interakciju sa sudionicima.

sudionici

Radionica je namijenjena ljudima koji su odlučili pokrenti fokusiranu, transformacijsku (“iz gusjenice u leptira”) i pozitivnu promjenu koja će ih dovesti bliže njihovom snu, a ne samo rješenju jednog problema. Ako u vašoj situaciji postoji nešto vrijedno i iz nje još možete nešto naučiti – a vjerujemo da je takva gotovo svaka situacija – onda postoje preduvjeti za korištenje ove metode afirmativnog istraživanja.

upoznat ćete

 • kreativne načine korištenja osobnih i grupnih kompetencija
 • korake kako provesti promjenu u vašem slučaju i vlastito iskustvo u korištenju metode
 • ljude koji dijele slične vrijednosti i s kojima se možete povezati na novim temama
 • recentnu teorijsku podlogu.

kako ćemo raditi?

Radionica je osmišljena kao organiski proces uvjetovan spremnošću pojedinca i grupe na vlastitu introspekciju, otvaranje i slušanje odjeka u grupi. Tijekom radionice praktično se prolazi kroz cjeline afirmativnog propitivanja (AP). Kratka izlaganja nadopunjuju razgovori o značajkama i izvedbama pojedinih faza i AP pristupa u cjelini.

sudjelovanje

Koncept radionice omogućuje maksimalno uključivanje sudionika u proces kroz:

 • rad na osobnim promjenama na kojima sudionice žele primijeniti ovu metodu već na samoj radionici
 • suradnju sudionika na vježbanju svih faza AP pristupa na svom ili odabranom slučaju
 • mogućnost povezivanja sudionika na sličnim temama.

suradnja

Ova je radionica nastala suradnjom dviju komplementarnih pristupa principima afirmativnog proporivanja (AP): dubokom razumijevanju kako i zašto funkcioniraju, te kako ih koristiti u radu s organizacijama i u osobnom razvoju. Aktivnim uključivanjem sudinika ova radionica postaje kolaborativna platfoma za sve prisutne. Poticat ćemo djeljenje iskustva i uvida među sudionicima, što omogućuje puno šire i dublje učenje od jednosmjernog predavanja učitelj-učenik.

kako dobiti najviše na radionici?
(ili kako sudjelovati i prije nego što ste došli)

Sama radionica ne traži nikakvo predznanje, a ponuđeni tekst o radionici i AP pristupu omogućuje sudionicima da osjete svoju osobnu potrebu i odluče na kojem slučaju ova znanja žele primijeniti. Na taj način mogu fokusirati svoje učenje tijekom radionice. Oni koji odluče ne raditi na nekom svom slučaju, moći će vježbati na slučajevima ostalih sudionika – koji im se čini zanimljiv, iz sličnog područja ili po bilo kojem njima važnom kriteriju.

pozitivan pristup

Jedan od ključnih motiva stvaranja ove radionice je bio i potreba da se pozitivan pristup životnim promjenama, koje su utkane u AP principe, proširi u zajednici u kojoj živimo. Stoga je to pristup kojeg želimo primijeniti i na samom treningu: aktivno slušati svaki doprinos, bez ocjenjivanja i procjenjivanja, omogućiti radoznalost i poticati inspiraciju ljudi da krenu u pomjene koje su pred njima na pozitivan i osnažujući način.

što dalje?

Nakon radionice sudionice mogu voditi dnevnik promjena, radeći na onoj promjeni koju su odabrali na radionici, ili na novoodabranoj, koja zaslužuje pažljivo, sustavno promišljanje i uživljavanje koje afirmativno istraživanje podržava.

S vremena na vrijeme, nakon održane radionice pozivamo sudionike svih prethodnih radionica na Tvornicu snova, na kojoj možete:

 • istraživati kako ostvariti i osnažiti svoje nove snove
 • otkrivati svježe i nove perspektive
 • razmjenjivati znanja i iskustva
 • ko-kreirati snove, planove i životna putovanja.

osobna podrša

Nakon pokretanja željene promjene niste sami. Obratite se na jasenka.gojsic@isoropia.hr za podršku, ohrabrenje i prisjećanje vlastitih snova i jakih strana.

“Naučite ne stajati na mjestu, nego hodati svjesno uz promjene, ne borite se s vjetrom ili vjetrenjačama nego iskoristite dobar vjetar u leđa, osvijestite ono što je dobro u svakodnevnom životu ili jednom običnom danu na poslu i upotrijebite tu pozitivnu snagu.”

Jasmina Lukačević
HR konzultant i trener, sudionica prve radionice

“Sve što se dogodilo i što sam dobila na radionici bilo je prirodno. Svaki zaključak i onaj “aha” bio je moj i sama sam prolazeći te točke dosla do njih. Na ovoj radinici nitko mi nije rekao što ja trebam već ste me pitanjima i zadacim potakle da sama prođem kroz svoj nered i da se sjetim što zapravo želim. Niste pričale šuplje priče već ste me navele da sama sebi ispričam ono što mi je lijepo i bitno, da sebe podsjetim, ganem i probudim. Svaki cilj, odluka i riječ napisana na onim papirićima u boji bili su stvari za koje sam znala ali kao da usput zaboravim sebe u gužvi i šarenilu.”

Mare Šuljak
akademska slikarica, sudionica prvog treninga